Czego potrzebujesz do samodzielnego wypieku chleba?
29
- czerwiec
2020
Posted By : Twoj Kolega
Możliwość komentowania Czego potrzebujesz do samodzielnego wypieku chleba? została wyłączona
Czego potrzebujesz do samodzielnego wypieku chleba?

Świadomość konsumencka dotycząca żywności rośnie – coraz więcej osób starannie czyta skład i szuka zdrowych zamienników słodyczy oraz fast foodów. Warto jednak zacząć od podstawy, czyli chleba – to najpopularniejszy produkt na śniadanie, dlatego należy zadbać o to, aby wybrać jak najlepsze pieczywo albo piec je samodzielnie. Jakie akcesoria będą do tego niezbędne? 

Moda na wypiek domowego chleba

Zapach świeżego chleba w domu to jeden z najpiękniejszych aromatów. Moda na samodzielne wypieki nadal trwa – warto zacząć swoją przygodę, gdyż smak, zapach i wartości odżywcze takiego chleba są inne niż bochenków dostępnych w sklepach. Możesz piec chleb i bułki na zakwasie lub na drożdżach – wiele zależy od czasu, jakim dysponujesz, a także chęci. 

Praktyczne akcesoria 

Najpierw jednak skompletuj niezbędne akcesoria – jak miski, kosze piekarnicze, mieszadełka, różne mąki i dodatki. Możesz też zainwestować w specjalne urządzenie do wyrabiania ciasta na chleb – nie jest ono jednak konieczne, mimo że ułatwia pracę.

Wystarczy mąka pszenna chlebowa, letnia woda, szczypta soli i drożdże, aby upiec najprostszy chleb. Dla zaawansowanych – mąka razowa i zakwas. Ze sprzętu musisz skompletować miskę, drewnianą łyżkę, przyda się też lniana ściereczka oraz kosze piekarnicze, w których ciasto będzie spokojnie wyrastało. 

Jaka mąka na chleb będzie dobra?

Do wyboru są mąki od typu 450 do typu 2000. Im wyższa liczba, tym mąka jest ciemniejsza, a zatem lepsza na chleb, gdyż zawartość otrębów jest w nich największa. Do wypieku pieczywa najlepiej używać mąk 650 lub 750, a do bułek 500. Aby korzystać np. z mąki żytniej razowej typ 2000, warto zacząć piec chleby na zakwasie. Wymagają one jednak wprawy i cierpliwości – warto zaopatrzyć się w kosze piekarnicze, gdyż takie ciasto wymaga czasu, aby w pełni urosnąć. 

Z czasem można doskonalić umiejętności, bo pieczenie chleba wciąga – poza zwykłym pszennym bochenkiem można piec chleb na zakwasie, chleb litewski, z bakaliami i orzechami, na miodzie lub na ciemnym piwie. Możliwości jest wiele i warto wykazać się kreatywnością.

Lena.k, f: Free-Photos / pixabay

Category: